- مشخصات حرفه
- مقدمه
- مشخصه ظاهری
- نژادها
- تغذیه بوقلمون
- نوردهی
- واکسیناسیون و بیماری ها
- زنجیره تامین بوقلمون
- طرح توجیهی
- کارآفرینان موفق
- نکات احتیاطی
- اصطلاحات تخصصی
مشخصات حرفه - 1
مشخصات حرفه پرورش بوقلمون
گروه آموزشی | دام ، طیور و شیلات |
کف سرمایه | 20,000,000 تومان |
ریسک | متوسط |
سودآوری | میان مدت |
نیروی انسانی | 1 تا 2 نفر |
مقدمه - 2
آشنایی کلی
در دهه های اخیر به دلیل رشد جوامع بشري، نیاز به منابع غذایي به خصوص اقلام پروتئیني حیواني افزایش یافته است. باتوجه به خصوصیات پرورشي مناسب بوقلمون های گوشتي نظیر میزان وزنگیري و سرعت رشد زیاد (10.74 کیلوگرم در 16 هفتگی برای بوقلمون های ماده و 20.39 کیلوگرم در 20 هفتگی برای بوقلمون های نر)، ضریب تبدیل غذایي پائین، درصد اندک افت لاشه و ارزش غذایي مناسب در مقایسه با سایر طیور موجب توجه روزافزون به آن شده است.
ازجمله کشورهایی که به تولید صنعتی بوقلمون توجه بسزایی داشته اند ایالات متحده، اتحادیه اروپا، برزیل و کانادا می باشند که ازنظر تولید گوشت بوقلمون در سطح جهان به ترتیب در رتبه های اول تا چهارم قرار دارند. در ایران نیز صنعت پرورش بوقلمون از سال 1355 آغاز گردیده و روزبه روز گسترش یافته است.
مصرف سرانه گوشت بوقلمون در ایران حدود 375 گرم در سال برآورد می شود. این برآورد بر اساس آمار واردات جوجه های بوقلمون که حدودا سالانه سه میلیون قطعه هستند برآورد می گردد. توسعه پرورش طیور در سال های اخیر در ایران و تبدیل شدن آن به صنعتي عظیم و فعال و ازنظر رفع نسبي بحران کمبود پروتئین حیواني، بسیار مؤثر و مفید بوده و توانسته است ازنظر تأمین مواد غذایي نقش ارزنده ای داشته باشد
با توجه به اینکه کشورهای غربی با مطالعات گسترده توانسته اند اقلام اقتصادی بوقلمون جهت تولید صنعتی تولید کنند، بخش عمده بوقلمون های تولید شده در داخل منشا وارداتی دارد. این در حالی است که تولید بوقلمون های بومی و محلی بر اساس تولیدات مراحل قبل تولید و با منشا بومی است. در استان های شمالی کشور و استان های غربی بیشتر نسبت به سایر نقاط کشور پرورش سنتی بوقلمون همچنان رواج دارد. در پرورش سنتی غالبا گونه های بومی و محلی به منظور تامین نیاز های خانوار به گوشت بوقلمون و نیز تولید بوقلمون استفاده می شود. اطلاعات و مستندات علمی غالباً بر اساس پروش صنعتی است درحالی که رویکرد این طرح کسب وکار پرورش سنتی جهت توسعه اشتغال و بهبود معیشت روستاییان در سطح خرد است
مشخصه ظاهری - 3
مشخصه ظاهری بوقلمون
پرنده ای با تفاوت رنگ است. رنگ ظاهری و اندازه جثه در گونه های مختلف تفاوت دارد. گونه نر از گونه ماده هر نژاد جثه بزرگ تری دارد. گونه های وحشی آن قابلیت پرواز و گریز از دست صیادان رادارند. گونه های اهلی توانمندی پرواز بلند را ندارند. از ماکیان بزرگ جثه قلمداد می شود. لقب کودن و ترسو را به بوقلمون می دهند. چشم های بوقلمون دارای سه پلک داخلی و خارجی با عنبیه ای قرمز مایل به قهوه ای و مردمک سیاه رنگ است. منقار سخت و شاخی بوده و دو منفذ تنفسی پرنده به صورت افقی در انتها و بالای آن قرار دارند. در زیر منقار یک گوشتی شبیه غبغب وجود دارد که تا نیمه گردن ادامه می یابد. گردن نسبتاً طویل و کمی به پشت خمیده است. ابعاد سینه بوقلمون ها بستگی به نژاد آن ها دارد. در سن 9-8 ماهگی موهای زبر سیاه رنگ در ناحیه سینه بوقلمون نر می روید. پشت بوقلمون بلند بوده و از امتداد شانه ها به طرف دم کمی محدب هست. دم طویل، کمی افتاده و جمع شده به نظر می آید. بوقلمون نر در مواقع ترس و یا برای جلب نظر جفت خود همانند طاووس دم خود را به شکل چتر درمی آورد. بوقلمون ساق پای بلند و قوی، بدون پر و ارتفاع آن در نژادهای گوناگون مختلف است.

مشخصه گوشت بوقلمون
در بدن این پرنده هر دو نوع گوشت قرمز و سفید وجود دارد. گوشت سفید آن طعمی شبیه گوشت مرغ و گوشت تیره آن طعمی شبیه گوساله دارد. گوشت این پرنده طعمی بسیار لذیذ دارد و در سراسر جهان از آن برای تهیه خوراکی استفاده می شود. گوشت ناحیه سینه و بال های پرنده سفید و گوشت ناحیه ران پرنده قرمز هست بطوریکه حدود 65 درصد بدن بوقلمون را گوشت سفید و 35 درصد مابقی را گوشت قرمز تشکیل می دهد. گوشت سفید بوقلمون دارای مقادیر زیادی چربی و کالری هست و مزه ای مانند مزه گوشت گوساله دارد و در عوض گوشت قرمز بوقلمون دارای مقادیر پروتئین بالایی بوده که ازلحاظ طعم و مزه شبیه به گوشت پرندگان وحشی و شکاری هست. گوشت بوقلمون برای اینکه به صورت کامل پخته شود و خطرات مربوط به انتقال بیماری ها و میکروب ها در آن از بین برود، باید دمای پخت آن به 75 درجه برسد و این دما باید کاملاً به لایه های درونی گوشت نفوذ یابد. به دلیل تجمع زیاد چربی های مضر در پوست بوقلمون، با جدا کردن پوست آن می توان غذایی لذیذ و سالم داشت

در روش سنتی پرورش گونه های بومی و محلی این چربی ها مانند گونه های صنعتی مضر نیستند. بوقلمون ها هم در مزرعه و به صورت سنتی پرورش می یابند و هم به صورت صنعتی و انبوه، در حالت سنتی به دلیل اینکه بوقلمون ها فعالیت بیشتری دارند و از غذای طبیعی مصرف می کنند بنابراین گوشت لذیذتری دارند و از چربی کمتری نیز برخوردارند ولی در حالت صنعتی به دلیل تزریق هورمون و آب به بدن پرنده جهت چاق تر نمودن آن، میزان کلسترول بد موجود در گوشت به میزان قابل توجهی افزایش می یابد. حالت سومی از گوشت بوقلمون نیز وجود دارد و محصولات فراوری شده آن هست که شامل انواع سوسیس ها، کالباس ها و همبرگرها می شود بوقلمون داراي پروتئین بالا و میزان کلسترول پایین و سرشار از ویتامین های گروه ب ازجمله نیاسین و ریبوفلاوین است. قابلیت هضم گوشت بوقلمون بالا بوده و در تغذیه کودکان و نوجوانان توصیه شده است

طبق آمار در هر 100 گرم گوشت بوقلمون 30 درصد ویتامین 6b،16 درصد ویتامین b12، 6درصد آهن، 7 درصد منیزیم، 103 میلی گرم سدیم، 239 میلی گرم پتاسیم وجود دارد، علاوه بر این مواد انواع ویتامین ها و مواد معدنی دیگری نظیر کولین، نیاسین، سلنیوم و روی در گوشت بوقلمون نهفته است که بعد از خوردن گوشت بوقلمون، متوجه تأثیر آن ها بر سلامتی خود خواهید شد.
مشخصه تخم بوقلمون
سایز تخم بوقلمون از تخم مرغ بزرگ تر بوده است . رنگ تخم بوقلمون مانند تخم مرغ است(تصویر زیر از تخم بوقلمون های بومی و محلی است). منیزیم تخم بوقلمون از تخم پرندگان لقب تخم ضد پیری E دیگر بیشتر بوده و آهن قابل جذب دارد و به دلیل غنی بودن آن از ویتامین گرفته است. چربی موجود در تخم بوقلمون برخلاف تخم مرغ از نوع غیراشباع و کلسترول بوده و چربی آن کمتر از تخم مرغ است .

نژادها - 4
نژادهای بوقلمون
شناخت نژادهای مختلف بوقلمون هم به لحاظ نگه داری و پرورش و هم به لحاظ اقتصادی حائز اهمیت است. نژادهای مختلف بوقلمون ازنظر مشخصه های ظاهری مانند رنگ پرها، سایز اندام، وزن و ... با یکدیگر متفاوت بوده و این موضوع بر طول دوره نگه داری، میزان مصرف خوراک، میزان وزن گیری و ... تأثیر می گذارد. این تفاوت ها موجب می شود که میزان هزینه های ثابت جهت تأمین محل نگه داری، هزینه های متغیر مانند تأمین دان و درآمدی که از میزان فروش به دست می آید تحت تأثیر قرار گیرد. در این بخش توضیحی مختصر از انواع نژادها ارائه می شود.
بوقلمون برنز
نام گذاری این بوقلمون اشاره به رنگ پرهای آن دارد. رنگ پرها قهوه ای، مشکی، سبز و به رنگ های دیگر می باشد که در زیر نور به طور برنزی می درخشد. این نژاد خود به دودسته سینه پهن و استاندارد طبقه بندی می شود. بوقلمون برنز سینه پهن به خاطر شکل ظاهری خود به طور طبیعی نمی تواند جفت گیری کرده و به همین علت در فهرست گونه تحت حفاظت است. اگرچه این گونه در طول تاریخ محبوبیت بسیاری داشته و به همین علت مورد اصلاح نژاد قرارگرفته است، اما امروزه جهت منافع اقتصادی، گونه های دیگر بیشتر مورد توجه قرار می گیرند.

بوقلمون اسلیت
پرهای این نژاد به رنگ خاکستری، آبی و سفید است. این گونه در معرض انقراض قرار داشته و در مزارع پرورش بوقلمون نگه داری می شود

بوقلمون سیاه
این نژاد بومی مکزیک بوده که توسط اسپانیایی ها کشف شده است. نام آن به خاطر پرهای یکسره مشکی رنگ است. باوجودآنکه این گونه را به اسپانیا نسبت می دهند اما در انگلستان و دیگر کشورهای اروپایی پرورش می یابد. نژادهای دیگر در ایالات متحده جایگزین این گونه شد و در ایالات متحده این پرنده در حال انقراض است درحالی که در اروپا به عنوان پرنده خانگی پروش می یابد.

بوقلمون نارگنست
پرهای این نژاد به رنگ خاکستری ، سیاه وسفید و قهوه ای است. این نژاد از اختلاط بوقلمون وحشی شرقی و بوقلمون اهلی به وجود آمده است. این گونه به لحاظ تاریخی تنها به آمریکای شمالی نسبت داده می شود. این نژاد نسبت به دیگر نژادها رفتاری خوب از خود نشان داده و به عنوان بوقلمون مادر و تخم گذار با گوشتی باکیفیت عالی شناخته می شود

بوقلمون رویال پالم
پرهای این نژاد به رنگ سفید با نوارهای سیاه است. با توجه به اینکه از وزن کمتری نسبت به دیگرگونه ها برخوردار است نگه داری آن توجیه اقتصادی نداشته و بیشتر جنبه زینتی دارد. این گونه رفتاری غیرتهاجمی داشته و مادری خوب برای جوجه ها محسوب می شود.

بوقلمون بوربون قرمز
رنگ پرهای این بوقلمون خرمایی مایل به قرمز، سفید و قهوه ای است. این نژاد در کشورهای متعدد به عنوان یک گونه خانگی شناخته می شود. این گونه وزن گیری نسبتاً خوبی را نیز دارا هست.

بوقلمون سفید کوچک
پرهای این نژاد سفیدرنگ بوده و جثه ای کوچک دارد. این نژاد در پی تحقیقات کشاورزی و جهت پاسخ به نیازهای بازار به وجود آمد. ازآنجایی که اندازه آن کوچک بوده و پاسخگوی رستوران ها نبود تولید آن کم شد و جای خود را در بازار به نژادهای دیگر داد.

بوقلمون سفید هلند
پرهای این نژاد سفید بوده و اختلاط نژادی بوقلمون سفید اروپایی و بوقلمون های بومی آمریکا نشات گرفته است. این گونه به همراه نژادهای مشابه مورد اصلاح نژادی قرارگرفته و یکی از رایج ترین گونه های دنیا به حساب می آید.

بوقلمون بومی محلی
این بوقلمون پرهایی رنگی داشته و رنگ پرهای آن شبیه بوقلمون برنز است. این نژاد سازگاری بالایی با محیط داشته و نگه داری آن نسبت به نژادهای اصلاح شده سهل تر است. نگه داری این گونه در روستاهای ایران و در منازل رایج است. پرورش در مقیاس گسترده و صنعتی این گونه نسبت به به صرفه نیست. با توجه به سهولت نگه داری جهت پرورش خانگی نژادهای اصلاح شده مقرون این گونه پیشنهاد می شود.

تغذیه بوقلمون - 5
تغذیه بوقلمون
جوجه بوقلمون همانند جوجه سایر طیور در 24 ساعت اول زندگی خویش احتیاجی به خوردن و آشامیدن ندارد؛ چون از زرده ذخیره در بدن خود استفاده می کند بااین وجود برخی تجارب حاکی از این موضوع است که، اگر در 24 ساعت اولیه مواد غذایی در اختیار جوجه ها قرار نگیرد بعداً غذادهی به آن ها با مشکل مواجه می شود. پس از گذشت روز اول می بایست غذای کافی در اختیار جوجه ها قرار گیرد. مقدار غذایی که جوجه ها در چهار هفته اول زندگی مصرف می نمایند 450 تا 500 گرم است که به مرور بر مقدار آن افزوده می شود. میزان غذای موردنیاز بوقلمون برحسب سن، نژاد و جنسیت، کیفیت زندگی، شرایط آب و هوایی، استرس و سبک مدیریت متفاوت است. جدول زیر بر اساس آزمایش در شرایط استاندارد و نگهداری بوقلمون برای تولید صنعتی، یک برآورد نسبی از میزان تغذیه بوقلمون ارائه می دهد.
جدول شماره 1 : میزان غذای بوقلمون

نوردهی - 6
نوردهی بوقلمون
تامین نور مورد نیاز بوقلمون ها از اهمیت بسیاری برخوردار است. در برخی منابع در خصوص جوجه های صنعتی توصیه می شود در روزهای اول جهت بهبود امکان خوراک ساعات روشنایی در طول روز زیاد بوده و با گذشت زمان ساعات روشنایی کم شود. نکته دیگری که در خصوص نور برای بوقلمون ها جالب است اینکه بوقلمون ها در نورآبی قادر به دیدن نیستند، لذا وقتی سالن تاریک باشد با روشن کردن نورآبی می توان به راحتی بوقلمون را گرفت. تغییرات ناگهانی نور سالن و یا به یکباره کوتاه کردن ساعات روشنایی توصیه نمی شود. شدت نور باید در سالن یکنواخت باشد و کاهش زودهنگام طول روشنایی در هفته اول فعالیت تغذیه ای و وزن را کم خواهد کرد.
جدول شماره 1 : میزان نوردهی بوقلمون

واکسیناسیون و بیماری ها - 7
واکسیناسیون بوقلمون
به علت نگه داری تعداد چند بوقلمون در کنار یکدیگر احتمال بیماری و سرایت آن و به خطر افتادن سرمایه بالا می رود. جهت جلوگیری از آن نیاز است بوقلمون ها واکسینه شوند. واکسیناسیون بوقلمون ها به منطقه، فصل و حتی بیماری های رایج مقطع زمانی خاص ممکن است تغییر کند، لذا در این خصوص می توان از مروجین جهاد کشاورزی و یا دامپزشکی مشاوره گرفت. واکسیناسیون بوقلمون ها به شیوه های قطره چشمی، اسپری، آشامیدنی و تزریق انجام می شود. واکسن های متداول بوقلمون ها عبارت از نیوکاسل ، آنفولانزا و آبله است. که معمولا در دونوبت انجام می شود.
بیماری های بوقلمون
نژاد بومی محلی نسبت به نژاد های اصلاح شده از مقاومت بیشتری در برابر بیماری ها برخوردار است. پرورش دهندگان بوقلمون در منزل و روستاها بیمارها را به طور سنتی شناسایی کرده و جهت رفع آن ها از گیاهان دارویی استفاده می شود. از آنجایی که این امر تجربی است بهترین راه بهره گیری از دانش و تجربه دیگر افراد محلی در گروه هایی که فعالیت مشابه دارند است. بهداشت محیط، استفاده از دود غلیظ اسفند، دور نگه داشتن کنه و شپشک، توجه به محل چرا، آب و خوراک پرندگان در سلامت آن ها موثر است.جهت آگاهی از بیماری های بوقلمون به طور خلاصه به مهمترین و شایع ترین آن ها اشاره می شود.
بیماری تاج آبی (تب لجن)
بوقلمون ممکن است در هر سنی به این بیماری دچار شود. در جوجه بوقلمون های سه تا چهار روزه میزان تلفات از این بیماری زیاد است. به طور معمول در نیمه های تابستان، این بیماری به شدت بروز می کند. علاوه بر تلفات، کم شدن وزن و ضعیف شدن شدید جوجه بوقلمون ها از اثرهای بیماری تب لجن است. تلفات شدید این بیماری در آخر بهار بیشتر است.
چگونگی سرایت: آب و غذای آلوده به مدفوع و فضولات حیوانات بیمار، باعث چگونگی سرایت بیماری انتشار بیماری می شود. نشانه های بیماری: جوجه بوقلمون های جوان که دچار این بیماری بشوند، حالت لرز دارند و مرتب جیک جیک می کنند. فضولات جوجه های بیمار، قهوه ای مایل به سبز تا قهوه ای مایل به زرد تغییر رنگ می دهد و آبکی است. پاهای بوقلمون بیمار سرد و رگها به طور کامل معلوم می شوند. بیماری تاج آبی ناگهان بروز می کند. در این بیماری، مقدار مصرف دان و آب در بوقلمون ها کم می شود. بوقلمون بیمار به سرعت آب بدن خود را از دست می دهد.
پیشگری و درمان: استفاده از آنتی بیوتیک هایی که در آب حل می شوند، بسیار بر پیشگیری و درمان بوقلمون اثربخش است. این کار با دستور دامپزشک باید انجام شود.
بیماری اسهال خونی (کوکسیدیوز)
این بیماری به طور معمول در جوجه بوقلمون های دو تا ده هفته ای بروز می کند. هر جا که پرورش طیور رواج داشته باشد، اسهال خونی نیز وجود خواهد داشت.
نشانه های بیماری: سرعت رشد کم میشود یا به طور کلی قطع می شود. لاغری، نرمی استخوان، ضعف ماهیچه ها و کم خونی از نشانه های دیگر بیماری است. این بیماری باعث سستی و ضعف عمومی بوقلمون ها می شود. وقتی گروهی از بوقلمون ها به اسهال خونی دچار می شوند، جیک جیک مداوم و از دست دادن اشتها در بین آنها دیده می شود. به علاوه از شدت ضعف، بوقلمون ها بر روی هم می افتند. اسهال خونی با خوردن و آشامیدن غذا و آب، بستر و یا مواد آلوده دیگر از پرنده بیمار به پرند سالم منتقل می شود. عامل بیماری ممکن است به وسیله انسان و پرندگان از محل پرورش آلوده به محل پاک منتقل شود.
پیشگری و درمان: جهت پیشگیری باید پس از هر مرحله جوجه کشی، بهداشت و تمیز بودن بستر رعایت بشود. غذای روزانه جوجه بوقلمون ها از روز اول بیماری تا پایان دوره بیماری باید به صورت دانه ای باشد. غذای خمیری و آبکی مناسب جوجه های بیمار نیست. در بهداشت لانه و کف آن دقت شود و همیشه تمیز و خشک باشد.
بیماری ورم روده
نشانه های بیماری: حمله میکروب های درون روده موجب ورم روده می شود. ممکن است این حالت به دلیل گرمای زیاد، سرمای زیاد، روی هم ریختن جوجه ها، خوردن مواد خشن و یا بد بودن تغذیه به وجود بیاید. نشانه های بیماری، کم شدن اشتهاست و بی حالی جوجه ها، اسهال و غیره از نشانه های این بیماری است. جوجه های بیمار، ضعیف و لاغر می شوند.
پیشگری و درمان: کارهای بهداشتی در محیط پرورش و لانه جوجه بوقلمون ها باید به : پیشـگیری و درمان موقع انجام شود. استفاده از آنتی بیوتیکها با نظر دامپزشک، در درمان بیماری مفید است. ظرفهای آبخوری و دانخوری باید به طور مرتب تمیز و ضدعفونی بشوند.
بیماری نبوکاسل
این بیماری از راه آب بینی و دهان و مدفوع منتقل می شود. عامل بیماری ممکن است از راه هوا یا وسیله های آبخوری، ظرفهای دانخوری و پرندگان نیز منتقل شود. بیماری از راه تخم نیز ممکن است سرایت بکند. ممکن است سرایت کند. نشانه های بیماری: اولین علائم و نشانه های بیماری، نفس زدن، آبریزی و ترشح بینی و گاهی صدای خس خس گلو است. نشانه های عصبی ممکن است، پس از چند روز آشکار شوند. این نشانه ها مانند پیچیدن سر و گردن، فلج پا و بال ها، دایره وار راه رفتن و غلتیدن هستند.
پیشگیری و درمان: تزریق واکسن به موقع در بوقلمون ها، راه مناسب و مفیدی : پیشـگیری و کنترل بیماری برای پیشگیری از این بیماری است. در جاهایی که بیماری شیوع دارد، تزریق واکسن به جوجه بوقلمون ها در یک روزگی لازم است. در حالت عادی، در سن پنج تا شش روزگی تزریق واکسن، مناسب تر است که جوجه بوقلمون ها را در سن چهار هفتگی و چهار ماهگی نیز دوباره واکسن زد. جوجه های بیمار را باید فوری از جوجه های دیگر جدا کرد.
بیماری مایکو
دهنک زدن، سیانوزو تنفس سریع از علائم اولیه این بیماری است. اکثر پرندگان مبتلا بعد از اینکه پاهایشان گرفته می شود می میرند . نشانه های اختلال سیستم عصبی مرکزی شامل عدم تعادل افتادن و فلجی مشاهده میگردد. معمولاً ندول های زرد رنگی در ریه ها و کیسه های هوایی و نای دیده می شود . آسیب نیز بسیار مشاهده میشود.
پیشگیری و درمان: درمان اقتصادی نمی باشد و بهترین روش پیشگیری است، لذا باید : پیشـگیری و درمان جوجه از گله های مادر وجوجه کشیهای فاقد آلودگی تهیه شود . هنگام شستشو سالن از سولفات مس جهت ضد عفونی کردن سالن استفاده می گردد، زیر آبخوری ها یا دانخوری ها خیس نباشند . از نیستاتین در درمان این بیماری استفاده می شود.
بیماری ریکتز
از جمله عوامل این بیماری کمبود ویتامین D3 و فسفر است
نشان های بیماری: لنگش پرنده مبتلا استخوان نرمی، چمباتمه زدن جوجه بیمار مشاهده می گردد. در آغاز باید جیره اصلاح شود و تعادل بین کلسیم و فسفر برقرار گردد : پیشگیری و درمان جیره کنترل شود . در صورت ابتلا می توان بعد از انجام موارد مذکور به مدت دو هفته به جیره گله حدود سه برابر مقدار عادی ویتامین 3 Dاضافه گردد.
بیماری پروزیس
علت این بیماری کمبود منگنز و گاهی کمبود بیوتین است. مفصل خرگوش پای مبتلا پهن و کمی بزرگ میشود . در مراحل پیشرفته : نشانه های بیماری معمولاًپا در قسمت پایین مفصل خرگوشی از وضعیت عادی خود کاملاًبه طور جانبی منحرف می شود . در کالبد گشایی معمولاًمشخص می شود که وترآشیل در مفصل خرگوشی از محل خود خارج شده است .
پیشگیری و درمان: افزودن مکمل های حاوی منگنز، کولین و ویتامین های B به جیره می تواند باعث جلوگیری از شیوع بیماری گردد
بیماری های مختلف در اثر عوامل متعددی ممکن است به وجود آید که با توجه به برخی مسایل مانند میزان پروتئین جیره، دمای مناسب سالن، تراکم متناسب، شدت نور، بستر نا مناسب و رطوبت متناسب، تهویه مناسب، میزان نمک در خوراک، میزان اوره در تغذیه و ... می توان از آنها پیشگیری یه عمل آورد. به عنوان نمونه در بررسی های میدانی یک پرورش دهنده ادعا نمود که با چرای بوقلمون از مزارع کلزا به علت بالا بودن اوره به آن ها آسیب رسیده است. شکل زیر تصویر بوقلمونی که در مزرعه کلزا چرا نموده است را نشان می دهد.

زنجیره تامین بوقلمون - 8
زنجیره تامین بوقلمون
تامین جهت پرورش بوقلمون گوشتی از جوجه یک ماهه آغاز می شود. اما وقتی تولید کننده از مرحله قبل، تخم های نطفه دار را خود تولید می کند، این زنجیره نسبت به مراحل قبلی شکل می گیرد. از آنجایی که در این مدل مصرف کننده نهایی تنها مشتریان گوشت بوقلمون نیستند و خود تولید کننده مصرف کننده تولیدات بوقلمون های مولد هست، پس تولید کننده خود به عنوان مصرف کننده نیز می باشد. شکل زیر نمایی ساده شده از زنجیره تامین پرورش بوقلمون خانگی را ارائه می دهد.

طرح توجیهی - 9
طرح های توجیی اقتصادی گله بوقلمون مولد
در مدل این کسب کار جوجه هایی که برای پرورش مورد نیاز است از دوره های قبلی تولید می شود. اگرچه مبنای اقتصادی این طرح پرورش بوقلمون گوشتی هست اما همزمان، بوقلمون مولد نیز نگه داری شده تا برای جوجه کشی مورد استفاده قرار گیرد. لذا در یک دوره 7 ماهه تعداد 200 قطعه بوقلمون گوشتی پرورش می یابد. از آنجایی که جهت تولید از محیط خانه روستایی، فضای روستا و محیط چراگاهی آن استفاده می شود، تنها یک دوره در سال پرورش گوشتی صورت می پذیرد. محصول جانبی این فرایند تخم های نطفه دار و بی نطفه است. تخم های بی نطفه در مقیاس خانگی جهت مصرف تولید کنندگان است و تخم های نطفه دار نهاده تولید دوره های بعدی بوده و با انگیزه فروش تولید نمی شوند. جهت یک دوره کامل با فرض پرورش 200 قطعه جوجه یک ماهه این طرح محاسبه شده است. همچنین تلفات یک دوره 10% در نظر گرفته شده است.
در صورتی که با تعداد کم این فعالیت آغاز شود و از مزیت های منزل روستایی یعنی بهره گیری از فضای حیاط و یا فضاهای موجود استفاده شود در تعداد کم نیازی به سرمایه گذاری ثابت نبوده و حتی جهت خوراک بوقلمون ها می توان از پسماندهای سالم غذا و نیز مواد مغذی در محیط به طور رایگان بهره برد. لذا نقطه سر به سر که حداقل میزان بوقلمون که صرفه اقتصادی را نشان دهد مطرح نبوده و با فرض فقدان هزینه ثابت و بهره برداری از مزیت های نسبی حتی پرورش یک بوقلمون هم سودآور است.
با توجه به شرایط مختلف متقاضیان سناریو های مختلف بررسی شده و سه حالت کلی جهت تامین مالی طرح ارائه می شود.

مفروضات سناریو اول
- وجود سالن
- وجود بهاربند
- دسترسی به چراگاه
- یاعدم وجود بهاربند به شرط سالن مناسب و امکان چرای روزانه
مفروضات سناریو دوم
- وجود سالن
- دسترسی به چراگاه
- عدم وجود بهاربند به شرط سالن مناسب و امکان چرای روزانه
با توجه به اینکه این دو سناریو به لحاظ مالی وضعیت مشابهی دارند اطلاعات و تحلیل مالی هر دو سناریو ذیلا آورده شده است.






مفروضات سناریو سوم
- وجود سالن
- وجود بهاربند
- عدم دسترسی به چراگاه

الف) سرمایه ثابت
- زمین و ساختمان
همانند سناریوی اول و دوم
- وسایل و تجهیزات
همانند سناریوی اول و دوم
ب) هزینه های جاری
- خرید بوقلمون گله مولد
همانند سناریوی اول و دوم
3. هزینه بیمه
همانند سناریوی اول و دوم
4. هزینه واکسیناسیون
همانند سناریوی اول و دوم



مفروضات سناریو چهارم
- وجود سالن
- وجود بهاربند
- دسترسی به چراگاه
مفروضات سناریو پنجم
- عدم وجود سالن
- دسترسی به چراگاه
- عدم وجود بهاربند
با توجه به اینکه این دو سناریو به لحاظ مالی وضعیت مشابهی دارند اطلاعات و تحلیل مالی هر دو سناریو ذیلا آورده شده است.







طرح های توجیی اقتصادی بوقلمون گوشتی
در مدل این کسب کار جوجه هایی که برای پرورش موردنیاز است از طریق عرضه کنندگان تامین می شود. این جوجه ها می توانند جوجه های بومی و محلی، جوجه های اصلاح نژاد شده بومی و محلی ، جوجه های بوقلمون برنز، جوجه های بوقلمون سفید هلندی و ... باشند.
قیمت جوجه، دوره نگه داری، میزان خوراک، میزان وزن گیری و ... در نژادهای مختلف متفاوت است. ازآنجایی که تاکید بر پرورش نژاد بومی و با روش جوجه گیری از مولدها است در این کتاب به طور مبسوط در این خصوص صحبت شد. اما درروش حاضر که جوجه های تقریبا یک ماهه جهت پرورش خریداری می شوند محاسبات بر اساس بوقلمون هایی که اصطلاحا در نام برده می شوند صورت می پذیرد. اطلاعات این گونه در فضای مجازی B . U . T بازار با عنوان به سهولت در دسترس است و پرورش دهندگان درصورتی که تصمیم به پرورش این گونه داشته باشند نیاز به مطالعه و آگاهی از ویژگی ها و نحوه پرورش آن دارند. باید توجه داشت پرورش این گونه به دلیل دستکاری ژنتیکی که در آن شده است نیازمند توجه به اصول بهداشتی، مراقبت ها، کیفیت مناسب محیط فیزیکی و ... داشته و با نگه داری گونه بومی و محلی و روش سنتی مغایرت دارد.
لذا یک دوره 3 ماهه برای وزن گیری جوجه ها را در نظر می گیریم که در آن تعداد 100 قطعه بوقلمون گوشتی پرورش می یابد. در صورت امکان تامین شرایط نگه داری و تامین نهاده تولید به خصوص جوجه های موردنیاز در طول سال می توان دوره های تولید را تکرار نمود. درصورتی که فرد تصمیم به تکرار دوره تولید در سال داشته باشد از محل درآمد دوره قبلی می تواند منابع مالی لازم را به دست آورد لذا در این طرح تنها یک دوره را بررسی کرده تا نیازهای مالی آن به طور شفاف مشخص شود. همچنین تلفات یک دوره 10 % در نظر گرفته شده است.



کنسانتره ترکیبی از مواد غذایی مختلف مورد بوقلمون ها است. با توجه به سن بوقلمون ها نیازهای غذایی تغییراتی داشته و نیز سایز خوراک نیز تغییر می کند. شرکت های مختلف انواع متنوعی از کنسانتره را تولید می نمایند. هنگام تهیه کنسانتره از شرکت های معتبر به راهنمای آن باید توجه داشت. باید توجه داشت بسته به سن بوقلمون ها و تنوع کنسانتره ها ممکن است بخشی از خوراک را کنسانتره آغازین یا استارتر تشکیل دهد، بخشی را پیش دان، بخشی را میان دان، و بخشی را پس دان که ممکن است با عناوین مختلفی نام گذاری شود یا برخی شرکت ها تنها اقدام به ارائه دو نوع کنسانتره نمایند. همان طور که پیش تر ذکر شد با توجه به تنوع نژادها و وزن گیری بوقلمون ها میزان مصرف خوراک آن ها نیز تغییر می یابد که در اینجا رقم میانگین در نظر گرفته می شود.
بیمه بوقلمون گوشتی از یک روزگی تا پایان 18 هفتگی و تنها شامل سالن های دارای مجوز است.



پروش گونه بومی محلی
ازآنجایی که جهت تولید خانگی گونه بومی محلی پیشنهاد می شود در این بخش توضیحاتی مبسوط با اتکا به تجارب پرورش دهندگان در مناطق روستایی ایران مطرح می گردد. ابتدا نیاز است با مزایا و معایب این گونه نسبت به گونه های اصلاح نژاد شده در پرورش خانگی پرداخته شود.
مزایا
- کاهش نیاز به مکمل های غذایی
- کاهش نیاز به مراقبت های بهداشتی، دارو و واکسن
- سهولت نگه داری و پرورش برای غیرحرفه ای ها
- نیاز به فضای کمتر جهت نگه داری
- طعم بهتر و موردپسند گوشت
- قیمت بالاتر گوشت نسبت به پرورش صنعتی
معایب
- دوره طولانی تر نگه داری
- وزن گیری کمتر نسبت به گونه های پرورش صنعتی
- مصرف خوراک بیشتر و بازدهی وزنی کمتر
ازآنجایی که در نگه داری در منزل و استفاده از مزیت های طبیعی در محیط روستایی برخی از معایب گونه بومی و محلی مرتفع می گردد و نیز رجحان مزایا بر معایب این گونه، جهت تولید خانگی بوقلمون بومی و محلی پیشنهاد می شود. دوره نگه داری این گونه حدود 7 ماه است. در این دوره وزن نرها تا 7 کیلو و وزن ماده ها به حدود 4.5 کیلوگرم می رسد. عمده خوراک این پرندگان را گندم و ذرت و سویا تشکیل می دهد. به عنوان مثال برای پرورش 100 قطعه بوقلمون مقدار 1.5 تن خوراک مرکب از گندم و ذرت به نسبت برابر و سویا به نسبت نصف آن ها نیاز است. در تابستان گندم بیشتری نسبت به ذرت مورداستفاده قرار می گیرد و زمانی که هوا سرد باشد نسبت ذرت بیشتری مورداستفاده قرار می گیرد. نکته حائز اهمیت این است که در این روش، تغذیه تنها از خوراک تهیه شده صورت نگرفته و بوقلمون ها در مراتع یا پس از برداشت محصول در مزارع به چرا برده می شوند.
چرای بوقلمون در محیط طبیعی :

چرای بوقلمون در مزرعه:

آنجایی که بوقلمون های بومی محلی وزن گیری کمتری نسبت به بوقلمون های صنعتی اصلاح نژاد شده دارند به فضای کمتری جهت نگه داری نیاز دارند. درصورتی که فضایی را که در اختیار است طبقه بندی شود تعداد بیشتری بوقلمون در واحد سطح قابل نگه داری هست. جهت طبقه بندی فضای نگه داری از تخته هایی استفاده می شود که بوقلمون ها بتوانند بر روی آن ها قرار بگیرند. فاصله تخته ها با یکدیگر 40 سانتیمتر بوده و در چندین طبقه با ارتفاع 20 سانتی متر می توانند قرار گیرند. این کار را می توان تا ارتفاع 2 متری ادامه داد. تصویر زیر نحوه چیدن تخته ها را در یک سالن سنتی روستایی نشان می دهد. در این تصویر تخته ها بر روی وسایل ابتدایی یا دورریختنی موجود در منزل قرار داده شده اند. باید توجه داشت متحرک بودن تخته ها امکان جابجایی و تمیز کردن سالن را فراهم می آورد.

با این فن می توان تا حداکثر 200 بوقلمون را در 30 مترمربع فضا نگه داری کرده و این فضا برای 100 قطعه بوقلمون بومی محلی با این ملاحظات که وزن کمتری و در نتیجه جثه کوچکتری نسبت به گونه های اصلاح نژاد شده دارند و نیز امکان چرا و حرکت در فضای باز را دارند ایده آل است. دمای منطقه ای که در آن ازاین گونه بوقلمون نگه داری می کنیم باید در تابستان از 40 درجه سانتی گراد بالاتر نرود، باید توجه داشت دمای مطلوب برای سالن نگه داری در بدو تولد 36 درجه و در هنگام بلوغ 24 درجه سانتی گراد است. با توجه به این موضوع یک پنجره یک متر در یک متر، که توری داشته باشد برای سالن نگه داری موردنیاز است. باید توجه داشت در این شیوه نیاز به فضای آزاد مانند حیاط یا چراگاه نیز وجود دارد. در طول روز می توان بوقلمون ها را در فضای حیاط خانه رها نمود و تنها جهت خواب در سالن قرار گیرند. پس می توان در طول روز خوراک و آب را در حیاط قرارداد تا بوقلمون ها در حیاط خانه روستایی پرسه بزنند.

در این شیوه بوقلمون ها هم باهدف وزن گیری و تولید گوشت و هم باهدف مولد بودن و جوجه کشی نگه داری می شوند. جوجه کشی به صورت سنتی صورت می پذیرد و تخم های نطفه دار جمع آوری شده و زیر بوقلمون های کرچ شده قرار داده می شود. از بوقلمون های یک ساله به عنوان بوقلمون مولد استفاده می شود. پس از یک سال تخم گذاری، بوقلمون های جدید جایگزین می شوند، چراکه بوقلمون های تخم گذار پس ازیک سال راندمانشان کاهش پیدا می کند. پس در دوره تعدادی بوقلمون ماده و یک نر جوان نگه داشته شده و بقیه بوقلمون ها به بازار عرضه می شود. تخم بوقلمون ها نیز اگر نطفه دار نباشد مورد مصرف خانگی قرارگرفته و درصورتی که نطفه دار باشد جهت جوجه کشی استفاده می شود. بوقلمون های بومی محلی به طور میانگین 39 تخم می گذارند که به طور میانگین نزدیک به 25 عدد از آنها به جوجه تبدیل می شود. بر این اساس برای تولید جوجه در دوره های بعد، می بایست به تعداد بوقلمون مولد مورد نیاز را نگه داری نمود. باید توجه داشت برای هر 9 بوقلمون ماده یک نر جوان یک ساله کافیست و برای هر 5 بوقلمون یک آشیانه جهت تخم گذاری در نظر گرفته می شود.

کارآفرینان موفق - 10
از زبان کارآفرین (جوانی که با تولید بوقلمون، کارآفرین برتر شد)
روژین پژوهنده هستم. متولد روستای دینه ور از توابع صحنه در استان کرمانشاه. از سال 1386 به سمت پرورش بوقلمون گرایش پیدا کردم. سختی کارم سال های اول بود چون تجربه نداشتم و میزان تلفاتم به 80 درصد هم می رسید اما حمایت خانواده ام مخصوصاً مادرم نگذاشت که کوتاه بیام، تلفات بالا باعث شد کنجکاو بشم و دنبال راه حل بگردم، شروع کردم به تحقیق کردن متاسفانه هیچ کتابی یا مقاله ای پیدا نکردم دسترسی به اینترنت هم مثل الان راحت نبود درنتیجه رفتم دنبال جمع کردن تجارب پیر زنهای قدیمی و متوجه شدم که بیشترش استفاده از گیاهان دارویی بوده، برای رفع بیماری ها شروع کردم به استفاده از گیاه های مختلف تقریبا چهار سال طول کشید که شیوه کار دستم بیاد و تلفات رو به صفر برسانم.

تلفات که تموم شد سال 92 بود شروع کردم به خوشه ای کار کردن و گرفتن زیر مجموعه هر سال تعدادی خانم رو مجاب می کردم که برای من تولید کنند، سرمایه در اختیارشون میذاشتم و کمک می کردم که تولید بی تلفات داشته باشند. خانواده خودم هم اشتیاقشون بیشتر شد برای این کار، وقتی خانواده ام پای کار آمدند مسئولیتم کمتر شد به ذهنم آمد که یک گلخانه ام داشته باشم. از طرفی طال 92 در جشنواره جوان یادواره حضرت علی اکبر شرکت کردم و در بخش دام و طیور نفر سوم کشور شدم. شرکت در جشنواره انگیزه کار را برایم بیشتر کرد. دی ماه 95 طلایه دار اقتصاد مقاومتی کشور شدم و بهمن همون سال هم در جشنواره ملی نمونه های کشاورزی شرکت کردم و به عنوان زن کارآفرین روستایی انتخاب شدم.
در کنار همه این کارها درس خوندم و لیسانس حقوق گرفتم و بعدش به خاطر نیاز به دانش اقتصادی کاردانی مدیریت کسب وکار گرفتم. امسال هم یک طرح پرورش بوقلمون نوشتم و از طریق باشگاه کشاورزان جوان باکمیته امداد و بنیاد برکت آشنا شدم و طرح رو دارم با حمایت این دو ارگان اجرا می کنم. راهبر شغلی پرورش بوقلمون برای ایجاد 50 شغل هستم.
نژاد بومی محلی بوقلمون داشت فراموش می شد درصورتی که بالاترین کیفیت را دارد و جامعه به سمت استفاده از محصولات سالم می رود. من به سمت پرورش این گونه رفتم چراکه نژاد بومی محلی برای پرورش خانگی و روستایی در کمترین فضا از بقیه گونه ها بهتر هست. من اردک، غاز ، مرغ تخم گذار، مرغ شاخ دار هم پرورش دادم اما سلطان همشون بوقلمون است. با صرفه ترین پرنده بوقلمون و مرغ تخمگذار هست، و من سال 86 با یک جفت شروع کردم و الان سالانه 200 قطعه در خانه تولید می کنم و باتولید زیر مجموعه هام در سال، 1400 قطعه تولید داریم، که در طول این سال ها چندین هزار قطعه تولید داشته ام.
نکات مهم این تجربه موفقیت آمیز
- شروع و کسب تجربه با تعداد کم
- استفاده از مزیت های محیطی
- تحصیل، مطالعه و تحقیق جهت بهبود کار
- همکاری خانواده در توسعه کسب و کار
- توسعه کسب و ترویج کسب و کار
- تکمیل زنجیره تامین و کسب و کارهای مکمل
- تولید نهاده های مورد نیاز
- کار گروهی و بهره گیری از تجارب دیگران
نکات احتیاطی - 11
نگه داری بوقلمون به صورت گله های کوچک نیازمند وجود چراگاه، مرتع یا مزرعه در منطقه است
ورود بوقلمون به صورت گله ای به شالیزار ها ممکن است موجب سرایت و شیوع احتمالي بیماري آنفلونزاي پرندگان گردد
نگه داری بوقلمون ها در نزدیکی سالن هایی که پرورش صنعتی دارند ممکن است موجب سرایت و انتقال بیماری به سالن های صنعتی و زیان های سنگین اقتصادی گردد.
پرورش بوقلمون بومی و محلی در خانه های روستایی قابل توسعه نبوده و تنها در حد مجاز مشاغل خانگی امکان نگه داری و پرور ش وجود دارد.
نگه داری تعداد کم بوقلمون نیازی به مجوز ندارد، اما جهت اشتغال خانگی می توان به عنوان مشاغل خانگي مجوز گرفت.
معمولا بوقلمون های بومی محلی بیمه نمی شوند، جهت بیمه نمودن بوقلمون ها نیاز به مجوز بهره برداری است.
بایستی مراقب بود در فصولی که پرندگان مهاجر وارد منطقه می شوند، بوقلمون ها برای چرا به فضای باز که احتمال سرایت بیماری ها از جمله آنفولانزا وجود دارد انتقال داده نشوند.
رطوبت نباید وارد سالن نگه داری شود، در صورت شستشو حتما باید سالن خشک شود.
اگرچه در روش سنتی نگه داری انواع دام و طیور به طور همزمان صورت می پذیرد اما توصیه می شود محل نگه داری گله بوقلمون ها با سایر پرندگان یکجا نباشد.
تهیه خوراک بوقلمون خانگی و محلی می تواند از محل پسماند سالم در منزل تهیه شود.
بوقلمون پرورش یافته می تواند بخشی از مصرف خانواده را تامین نماید.
بوقلمون را می توان به طور سنتی در کنار سایر طیور نگه داری نمود، در این صورت به مسائل بهداشتی بیشتر باید توجه نمود.
نگه داری و پرورش بوقلمون می تواند بخشی از درآمد خانوار را تامین نموده و از روش های دیگر درآمد زایی نیز استفاده نمود.
جهت چرای بوقلمون می بایست به سطح زیر کشت توجه نموده و پس از برداشت و با اجازه صاحبان زمین از آن بهره برداری شود.

در بعضی ایام خاص مثل مانند اعیاد و ماه مبارک رمضان مصرف گوشت اقلامی مانند بوقلمون در ایران افزایش یافته است. در فرهنگ غربی مصرف گوشت بوقلمون در تعطیلات ژانویه افزایش می یابد.
در شهرهای بزرگ لاشه بوقلمون کمتر مصرف شده و اقبال بیشتر با قطعه های گوشت بسته بندی شده است.
به نظر می رسد، فرهنگ گوشت بوقلمون بومی محلی در خود مناطق محلی بیشتر بوده و در شهرهای بزرگتر گوشت های تولید صنعتی بیشتر استفاده می شود.
جهت موفقیت در کسب و کار خانگی مشارکت و همکاری همه اعضای خانواده نیاز است. باید توجه داشت یک نفر از اعضای خانواده مسئولیت نگه داری و پرورش بوقلمون ها رو عهده دار است و بقیه خانواده با او همکاری کنند.
جهت افزایش بهره وری نیاز است از ظرفیت محیطی و منطقه ای بهره برد. برای این منظور نیاز است با دیگران تعامل وجود داشته باشد. به عنوان مثال می توان در ازای اجازه چرا پس از برداشت، فضولات بوقلمون ها را که کاربرد کود دارند را در اختیار دیگران قرار داد.
مطالعات مختلف نشان می دهد رابطه مستقیمی میان باورهای دینی و مذهبی و افزایش بازده و کارآفرینی وجود دارد. ایمان و توکل به خدا موجب برکت کسب و کار می شود. ایمان به خدا جزئي از وجود برکت است. در آیه 96 سوره اعراف آمده است، اگر اهل آبادي ها ایمان مي آوردند و تقوا مي داشتند، برکت هایي را از آسما ن و زمین، بر آنان ميگشادیم. برخی از عواملی که موجب برکت کسب و کار می شود عبارت از خدا محوری، تعلق به کسب و کار، تعهد به پیمان ها، داوطلبانه بودن اقدامات، درک فرصت، رضایت مشتری، نگاه برنده برنده در تعاملات، صداقت، عملگرایی، کیفیت زندگی کاری، کیفیت محصول، مدیریت و نوع دوستی است
برای اینکه محصول با ازش اقتصادی بالاتری تولید کنیم، پیشنهاد می شود به دنبال تولید محصول ارگانیک برویم. برای این منظور، بایستی بوقلمون ها بومی و محلی بوده و از استفاده از بوقلمون های اصلاح نژاد شده و تجاری و صنعتی پرهیز کنیم. در مدل کسب و کار خانگی از خوراک طبیعی و نگه داری طبیعی استفاده شود. به عنوان مثال خوراک عاری از داروها، ویتامین ها، مکمل های صنعتی، آنتی بیوتیک ها و سایر مواد شیمیایی باشد. چراگاه های مورد استفاده نیز فاقد کود شیمیایی و سم پاشی باشد. آب مورد استفاده نیز فاقد فلزات سنگین باشد. حتی الامکان محیط پرورش طبیعی اعم از نور، دما و حتی فضای مورد نیاز طبیعی باشد به نحوی که بوقلمون ها در فضایی با آرامش و فاقد استرس رشد نمایند. باید توجه داشت با آزمایش محصول می توان تشخیص داد که آیا ارگانیک بوده یا خیر! با رعایت این اصول می توان محصولی با ارزش افزوده بالاتر تولید نمود.
نکته دیگر فروش بوقلمون ها تحت عنوان یک برند مشخص است. فروش بوقلمون به صورت قطعه شده و بسته بندی شده به صرفه تر از فروش لاشه آن است. برای این منظور چند تولید کننده خانگی می توانند با یکدیگر هماهنگ شده و محصولاتشان را که دارای یک برند خاص، تاریخ تولید و مشخصات ارگانیک آن است به فروش برسانند.
در این مدل کسب و کار به نوک چینی، ناخن چینی و ضد عفونی کردن محیط و کارهای دیگر که برای پرورش صنعتی صورت می پذیرد نیازی نیست.
هر مولد در سال سه بار تخم می گذارد و هر بار بین 14 تا 17 عدد است که در زیر بوقلمون های کورچ به صورت یکجا قرار داده می شود تا به طور همزمان دوره بعدی پرورش آغاز شود.
در این مدل کسب و کار جوجه ها و مولد ها در کنار یکدیگر نگه داری می شوند.
جهت جوجه کشی از دستگاه جوجه کشی استفاده نشده و از بوقلمون های کرچ شده استفاده می شود.
دوره نگه داری تخم های نطفه دار 28 روز است.
از فضولات بوقلمون ها به عنوان کود در باغچه، گلخانه و مزرعه می توان بهره برد.
پس از یک سال مولدهای اولیه به فروش رسیده و مولدهای جدید نگه داری می شوند.
در هر دوره مولدهای اضافه و نر ها به فروش می رسند.
دسترسی به آب و دان به خصوص برای جوجه ها باید مورد توجه قرار گرفته و در محل نگه داری و یا در حیاطی که قرار دارند به طور مناسب منابع آب و دان توزیع گردد.
بوقلمون ها بسیار حساس بوده و می بایست حتی از ایجاد سر و صدا در محیط زندگیشان خودداری نمود.
در نگه داری و چرا به خصوص زمانی که جوجه هستند می بایست مراقب حیواناتی که برای پرندگان تهدید محسوب می شوند بود.
بهداشت محیط، دسترسی به آب سالم و شستشوی ظرف آب از بروز و شیوع بیماری ها جلوگیری می نماید.
اصطلاحات تخصصی - 12
اصطلاحات تخصصی پرورش بوقلمون
جهت جستجوی اطلاعات و مطالعه منابع علمی و آموزشی برخی اصطلاحات تخصصی وجود دارد که دانستن آن ها به افرادی که می خواهند وارد این کسب و کار شوند کمک می نماید. این اصطلاحات ذیلا آورده شده اند.
پولت: جوجه بوقلمون جوان پولت
کانی بالیزم: بیماری که پرندگان اقدام به هم نوع خواری و آسیب رساندن به سایر کانـی بالیـزم: پرندگان می نمایند.
کرامبل غذایی که به صورت حبه های ریز درآمده است و به صورت آرد شده نباشد
پن دایره شکل: فضایی که برای پرورش جوجه های یک روزه در روش صنعتی استفاده می شود.
گله بوقلمون: بوقلمون ها به طور دسته جمعی در کنار یکدیگر قرار گرفته و در مزارع گله بوقلمون به صورت گله ای حرکت می کنند.
کنسانتره مخصوص بوقلمون: ترکیب مواد غذایی مورد نیاز بوقلمون است.
ستر: دستگاه جوجه کشی که 24روز جوجه در آن نگه داری می شود
هچری: دستگاه جوجه کشی که پس از دستگاه ستر جوجه ها در 3 روز آخر جوجه کشی به آن منتقل شده و دما و رطوبت متفاوت با دستگاه ستر دارد.
کندلینگ: عملیاتی که طی آن توسط نور تخم های فاسد و یا بدون نطفه را از دیگر تخم ها جدا می نمایند.
کرچی: هنگامی که بوقلمون های مولد تمایل دارند بر روی تخم های نطفه دار بخوابند و حالات رفتاری متفاوتی مانند کمتر بیرون آمدن از آشیانه از خود نشان می دهند.
بوقلمون بومی محلی: بوقلمونی که بدون دستکاری ژنتیکی در روستاها و به صورت خانگی در کشور پرورش می یابد.
بوقلمون صنعتی: بوقلمون اصلاح نژاد شده که جهت پرورش صنعتی دستکاری ژنتیکی شده است.
بوقلمون اصلاح شده: بوقلمونی که در مراکز تحقیقاتی جهت افزایش راندمان تولید دستکاری ژنتیکی شده و معمولا در تولید صنعتی از آن استفاده می شود